domingo, 19 de junio de 2011

RESTAURACIÓ DEL CAMERÍ DE LA MARE DE DÉU DE LA SOLEDAT

          



           Tal com em vaig comprometre amb l'anònim que em va demanar que escriguera sobre el motiu pel qual la Patrona no va pujar a l'ermita el passat 5 de juny, data en què en condicions normals s'haguera degut realitzar esta processó, narraré l'actuació que s'està portant a terme en el camerí de la Mare de Déu de la Soledad  en esta primera fase de la seua restauració.







          Segons consta en el llibre Crònica de Castalla de María Luisa Torró, el 14 de maig de 1752 van començar les obres del camerí de la Patrona, acabant-se a finals d'agost de 1757. Els daurats de les motlures i ressalts van ser realitzats per Francisco Mira de Monòver, i es suposa que les pintures al fresc també serien realitzades per ell, permaneixent durant estos cinc anys que van durar les obres la Mare de Déu en la parròquia.





           Estes pintures realitzades al fresc són set escenes referents a la Mare de Déu, concretament els denominats “ELS SET DOLORS”, per la afinitat existent entre la advocasio de la "SOLEDAT" i la "DOLOROSA", i sent estos els següents:






               I   La presentació de Jesús en el temple.






               II  La fugida a Egipte.







                III El xiquet perdut i trobat en el temple.





          
               IV Trobada de Jesús amb sa Mare en la via dolorosa.






               V  La crucifixió.







               VI El descendiment de la creu.








                VII El soterrament en el sepulcre.

  






         
           En esta primera fase de restauració, que va començar passada la Setmana Santa d'este 2011 i que probablement conclourà en el mes d'agost, engloba la neteja i restauració d'estos set frescos per l'acumulació de pols, fums i brutícia en els seus 254 anys d'existència, sent Manuel d'Aspe l'encarregat d'esta restauració, i afirmant este que són d'una gran qualitat “una autèntica obra d'art”, no podent per tal motiu pujar la Patrona fins a la conclusió d'esta primera fase. La segona fase consistirà en la restauració del pis del camerí, començant-se al setembre i estant prevista la seua conclusió cap a Nadal, per eixe motiu la Mare de Déu en compte de pujar a l'ermita tornarà una altra vegada a la parròquia en l'última processó de les festes de moros i cristians.






          A més de en eixe període de la construcció del camerí on va permaneixer durant cinc anys en la parròquia, també es té constància que durant les obres realitzades en l'ermita per D. Toribi Sellés,  va estar llargs períodes de temps en la parròquia, intentant respectar al màxim el que són els seus trasllats i processons, arribant en alguna ocasió a ser pujada el dia 31 d'agost, per a l'endemà tornar a ser baixada en la tradicional processó de “la baixa dels trons”.

















.

No hay comentarios:

Publicar un comentario