lunes, 19 de septiembre de 2011

CONCERT DE CAMPANES A SAX








             Ahir diumenge 18 de setembre a la vesprada es celebrava a Sax la processó de la Mare de Déu dels Fruits, i enguany excepcionalment van ser invitats els campaners de la catedral de València per a executar manualment un concert de campanes junt als voltejos processionals.






            Com no podia ser d'una altra manera, allí ens presentem Mari Carmen i jo per a escoltar el mencionat concert de campanes.






             Esta processó, he de mencionar que és un dels actes més singulars que he vist, ja que després de portar en processo a la Mare de Déu per la població de Sax, a l'arribar novament a la parròquia és deixada en la plaça que hi ha entre esta i l'ajuntament, i en la que prèviament els agricultors de la població tenien preparades unes taules amb els fruits més bonics recollits per ells  enguany, per a oferir com a degustació a tots els assistents.





            Mentres açò succeïa i la imatge de la Mare de Déu estava col·locada cara a l'església i al seu campanar va tindre lloc el mencionat concert de campanes, a les que prèviament els campaners els havien desmuntat les corretges dels motors i anul·lat la part elèctrica per a així poder realitzar tots els tipus de tocs manualment, a pesar que estes campanes encara continuen mantenint els seus jous metàl·lics amb els consegüents problemes de compensació.







            Després de concloure l'acte, passem a saludar als campaners, perquè a la majoria d'ells els coneixia d'altres trobades, i on ells mateixos em van indicar que haguera degut pujar per a estar amb ells dalt en el concert, dient-los jo que si no ho havia fet era precisament perquè els campanars són llocs estrets i en els que a vegades més que una ajuda, un pot ser un destorb.












Campanario de la Asunción de Sax - Concierto de toques manuales de las campanas



18-09-2011 - 20:30 horas


El campanario de la Asunción de Sax y sus campanas


El campanario de Sax data de finales del siglo XVI o principios del XVII, si bien el pináculo y la barandilla de hierro lo rematan desde 1878 tal y como hoy en día se conoce. Actualmente alberga 4 campanas, una del siglo XIX y las otras tres refundidas en el siglo XIX:

-La pequeña (sur): “María de la Asunción Sanjuán. Siendo cura Matías Garrigós. Año 1886”

-Santa Eulalia (este): “Santa Eulalia. Año 1885. Refundida en el año 1973. Fundición Salvador Manclús. Valencia”

-San Joaquín (norte): “San Joaquín 1963. Siendo cura D. Jerónimo Márquez Penalva”

-Asunción (oeste): “María de la Asunción. Año 1861. Refundida en 1973”



El concierto

En primer lugar se realizarán los toques de procesión (aviso y acompañamiento durante la salida y la entrada. Al acabar la procesión se realizará el concierto propiamente, combinando los repiques en la primera parte y los volteos en la segunda:


  • Repic de la Catedral: Toque de las fiestas y procesiones menores
  • Dominica Morada de la Catedral: Toque de los domingos de Adviento y Cuaresma
  • Toque de difuntos de Massamagrell:Toque de difuntos de l'Horta
  • Tentenublo: Toque para protegerse en verano de los pedriscos
  • Volteos diversos (campanas alternadas, apianadas, volteo general...)


            I encara que estos actes no són en si una trobada, els catalogue amb esta etiqueta de "trobada" perquè a vegades és prou semblant.






No hay comentarios:

Publicar un comentario