sábado, 10 de septiembre de 2011

TASCA DE MANTENIMENT DE LES CAMPANES DE LA PARRÒQUIA 2011







         Després d'uns dies d'indecisió, perquè uns no podien un dia i altres tampoc podien altres dies, al final ens decidim pel passat dia 23 d'agost d'este 2011 fer l'anual revisió i tasca de manteniment de les campanes de la parròquia.







           Enguany, l'equip va ser un poc diferent del de l'any anterior, ja que els va resultar impossible d'acudir a Tomás i a Marcos i en canvi des de primera hora vam tindre la sort de comptar amb l'ajuda de Víctor “Pagan” i José Miguel “el Chenche”.









         Esta volta, no sé per quin motiu, a l'intentar coincidir amb l'hora de començament, pareixia que es percebia l'estat de vacacions en què tots estàvem, hi havia menys ganes de matinar que l'any anterior, a pesar que érem conscients que enguany a més tocava envernissar tota la fusta i pintar els ferratges perquè en cara que en les obres de restauració s'havien cobert amb plàstics, estaven replets de brutícia pròpies d'una obra d'eixa envergadura.








           A les 7.30 h. del matí, ens ajuntem a la porta de l'església els abans anomenats Víctor i José Miguel, Oscar, José, Kiko, Fran, el rector i jo, Un bon equip!!!!






         Res més arribar dalt del campanar vam procedir, com de costum, a muntar la bastimentada per a començar amb la campana xicoteta. Com érem un bon grup de gent a continuació invertim la campana “mitjana” i  així ens dividim en dos equips per a anar apretan i revisant dos campanes al mateix temps, mentres Fran es dedicava a envernissar i pintar.













           Com els bronzes també estaven molt bruts del ciment utilitzat de la rejuntada de la pedra, els netegem també amb aigua i un poc d'amoníac, aconsellats per “dones expertes en el tema”, encara que certament no va resultar massa bé, per la qual cosa decidim deixar per a l'any següent una neteja més profunda dels bronzes amb gasolina, per ser este el producte ideal segons el consell d'alguns companys campaners.

















           Sobre les 9.30 h. del matí, ja teníem el dubte de sempre, hauríem d'anar-nos-en a esmorzar o no, i com no podia ser d'una altra manera l'amic Oscar amb la seua negativa radical: “cal acabar-les com més prompte millor, que l'esmorzar no cal”; encara que la majoria no estàvem d'acord, vam accedir a això i continuem amb la tasca. Sense arribar quasi a donarmos compte D. Salvador va desaparéixer, tornant al voltant de les 10 h. amb unes safates de pastissets i unes cerveses, va ser una sorpresa molt agradable per a tots, especialment per a José que no ho va poder dissimular i amb qui bromegem una bona estona.








           Després d'este xicotet piscolabis comencem la tasca amb la “dejuni” i la segona, acabant-les al voltant de les 12.45 h. com vam veure que se'ns feia massa tard, ens va assaltar el dubte que hauríem de fer amb la gran, si deixar-la per a la vesprada o per al matí següent. Al final decidim començar-la en este mateix matí i acabar-la a la vesprada, per això, a les 14.00 h. ens en vam anar deixant-la boca  per amunt i a mitges, i tornant a les 16.00 h. per a acabar-la al voltant de les 18.30 h.











           Amb esta campana teníem dubtes de si aconseguiríem apretar els caragols de la part superior, i en este cas inferior per estar invertida, perquè en esta restauració s'ha tapat el forat que quedava davall de la campana, i en la que a penes cabia una persona prou prima, generalment solia ser Marcos qui com he comentat, en este dia no vam poder comptar amb ell, però encara que ho vam tindre un poc més complicat també ho aconseguim realitzar amb èxit.










           Vull aprofitar per a donar les gràcies a totes les persones que d'una forma altruista han col·laborat i col·laboren tots els anys en estes tasques de manteniment, al mateix temps que vull invitar qualsevol persona que tinguera voluntat de participar, que les portes estan obertes per a tots, i tota ajuda i col·laboració és molt ben rebuda.











8 comentarios:

  1. Podrias publicar una foto hecha recientemente de cada campana de la parroquia , que se vea toda ella, su ventana y su martillo si puede ser? Gracias. Saludos

    ResponderEliminar
  2. Intentaré hacer las fotos que me pides, pero no sé si lo conseguiré porque en el centro del campanario a tan solo dos metros de cada campana se encuentra situada la torreta de las poleas para el toque manual y la escalera de subir a la terraza, por ello si te fijas en las fotos que encabezan el blog siempre son un poco ladeadas para evitar que salga dicha torreta y escalera por medio y por ello se clipsan los martillos, tal vez con un objetivo gran angular se podría conseguir pero no lo tengo. Saludos

    ResponderEliminar
  3. Al convent i ermita no feu manteniment de les campanes?

    ResponderEliminar
  4. Sí, també els fem manteniment i per descomptat les revise periòdicament, el que passa és que la truja metàl·lica no necessita el manteniment com la de fusta, ja que està minva amb el temps i en canvi la metàl·lica en apretarla una vegada la tens per a molts anys per que el ferro no té alteracions. Segurament en els pròxims mesos el farem amb les del convent i pintarem tots els seus jous perquè presenten òxid. La de l'ermita la vaim pintar fa dos anys com en alguna foto es pot apreciar. Salutacions.

    ResponderEliminar
  5. Una pregunteta que se'm va vindre al cap: els dies molt solemnes, quan hi ha missa hi han tocs especials de missa major o festiva o solemne,no se com es diu exactament la missa, o son els normals amb volteig (menor o major, depen de la festa) al segon toc? Moltes Gracies. Salutacions

    ResponderEliminar
  6. Sí, el toc a missa és sempre igual i com el teu bé dius és en el segon toc on, en funció de les campanes que voltegen, s'anuncia el tipus de missa que és: Ordinària, de precepte, festiva, major, etc. Salutacions

    ResponderEliminar
  7. Unes cosetes: em digueres q testaves plantejant recuperar el toc de tercia, com i amb quines campanes s'executaria?
    I de que tractara la proxima entrada que publiques, xq ara fins a la festiviitat del pilar no hi ha tocs no? Gracies. Salutacions

    ResponderEliminar
  8. 1r De moment està tot en el tinter, no tenim decidit encara res, lo més normal és que fóra amb la campana xicoteta o “dejuni”. 2n Vaig a deixar-te en suspens sobre la pròxima entrada, probablement demà dilluns o el dimarts a estes hores eixiràs de dubtes je je je. SALUTACIONS.

    ResponderEliminar