jueves, 29 de septiembre de 2011

VISITA ALS CAMPANERS D'ALBAIDA








            El dia 15 de setembre vaig rebre una invitació dels campaners d'Albaida per a acompanyar-los en la presentació de l'estudi realitzat per l'historiador Abel Soler sobre “Huit segles de tocs manuals ininterromputs de campanes a Albaida”.




              El dissabte 24 de setembre eixim al voltant de les 18.00 h. per a assistir a la mencionada presentació Fran, Luisita, Kiko, Mari Carmen i jo. Quan arribem, com no anàvem molt sobrats de temps, ens dirigim al lloc que s'havia de celebrar la xarrada, allí estava realitzant els preparatius el meu amic Lluïu Segrelles, campaner d'Albaida, qui immediatament es va oferir per a acompanyar-nos i ensenyar-nos el campanar i les seues campanes.





             He de dir que em vaig quedar meravellat pel gran treball realitzat per este grup de 16 campaners, ja que entre altres coses van aconseguir una subvenció per a la restauració d'este campanar que acusava danys d'estructura i amb el seu esforç i tenacitat van aconseguir dels propis veïns d'Albaida reunir els diners suficients per a introduir les campanes antigues dins de la sala i col·locar en les seues respectives hornasines quatre campanes noves foses a Holanda i afinades perquè donaren les notes exactes “tota una autèntica meravella”.










             Vull aprofitar també des d'ací per a felicitar-los pel meravellós estat de conservació de tots els sistemes per al toc de campanes manual així com la pròpia neteja del campanar i de les seues campanes.

             






              A les 8.30 h. va tindre lloc la presentació anant a càrrec del rector, el regidor de patrimoni, el president dels campaners de la catedral de València i el mencionat historiador, a continuació copie un resum del que allí es va parlar editat en el blog dels campaners d'Albaida:

Esta va ser la conclusió  a la que es va arribar el passat dissabte en la presentació que vam organitzar els Campaners d’Albaida, per donar a conèixer l’estudi realitzat per l’historiador Abel Soler sobre, Huit segles de Toc Manual ininterromput de Campanes a Albaida. Un patrimoni viu, transmés oralment durant quasi 800 anys, que seguix actiu, bé es mereix distinguir-lo com a BIC, Bé d’Interés Cultural inmaterial. Tal com reconeix la llei de Patrimoni de la Generalitat, no es deu protegir tan sols monuments físics (castells, palaus,  etc) si no també els monuments culturals i patrimonials que no es poden tocar, ja tenim exemples d’aquesta protecció com les bandes de música o la procesó de la Mare de Dèu de la Salut d’Algemesí.

La sala Turis Info, de la torre de  del Palau dels Milà i Aragó, es va quedar xicoteta per albergar a la gran quantitat de gent que va assistir a aquest acte. Per part del Rector d’Albaida es va destacar la importància de les Campanes en els cristians.  El Regidor de Patrimoni José Palací va fer un parlament molt emotiu destacant el fet diferenciador i únic que té Albaida amb el Toc Manual de huit segles i el potencial turístic i econòmic que pot suposar per a la població, també va donar tot el suport de l’Ajuntament d’Albaida a les iniciatives de la Colla de Campaners. Francesc Llop president dels Campaners de la Catedral de València, va insistir en la importància de conservar aquest patrimoni viu durant tants segles i l’exemple que suposa aquesta activitat per a altres Colles de Campaners de tota Espanya que estan recuperant el Toc Manual.

Finalment, Abel Soler va fer un resum dels més de 200 documents recopilats en l’estudi, destacant el fet de la primera fosa d’una campana en Albaida després de la Conquesta pel Rei Jaume I datada cap l’any 1248 i moltes anècdotes com que el tio Pepe el Campaner, home que va estar actiu fins els 94 anys, dia en una entrevista de premsa que es titulaba “Campanero más viejo de la región”, que la seua força per pujar al Campanar i la seua longevitat era perquè en la butxaca sempre portava alls. El mateix  Pintor Segrelles es va casar en la filla del tio Pepe el Campaner, es per això, que va pintar en les seues il·lustracions estampes dedicades a la filla del Tio Pepe amb les Campanes d’Albaida.

L’acte va concloure amb un xicotet homenatge que els Campaners d’Albaida li vam voler fer a Antonio Blasco Penalba,  Sagristà de la Parròquia, que porta fent els repics i els Tocs diaris manualment durant els últims 67 anys i va rebre una forta ovació  per part de tots els presents.








             I al despedir-nos el meu amic Lluïu Segrelles va tornar a invitar-me per a estar amb ells en els tocs i voltejos processionals el dia de la seua patrona, la Mare de Déu del Remei, on si no tinc cap contratemps probablement acudiré per a disfrutar del preciós so d'estes campanes. 












No hay comentarios:

Publicar un comentario