jueves, 28 de julio de 2011

I DE PAS UNA ULLADETA

          

                                                                                                                                                                                                    Foto curiosa del campanar junt al hotel Bali (Benidorm)


           A més de les visites concretes per a visitar campanars o concentracions de campaners, hi ha altres que solen vindre del que podria denominar-se “de rebot”, perquè estes eixides no estan pensades concretament per a açò.





                    Parroquia San Juan Bautista (Benidorm)




           Estos “de rebot” que mencione, no són altres més que, en quant tenim algun dia de vacances, solem eixir per a canviar d'aires i en algunes ocasions quan ens agarra de camí, passem a visitar i saludar a  alguns dels sacerdots que van ser  capellans de Castalla.











                                  Parroquia El Salvador (Alacant)





           Estes persones, en la que després del seu pas per Castalla, ens va quedar una entranyable amistat, al finalitzar la visita quasi sempre acaben demanant-me: “Ja que estàs ací, perquè no els tires una ullada a les campanes per a veure si les tinc  en perfectes condicions?”.



                              Parroquia Santa Ana (Altea la Vella)





           Lògicament, si dispose del temps suficient, accedisc de bon grat, perquè a més de per l'amistat existent entre nosaltres, està la gran afició que senc tant per les campanes, els seus sons i  les seues mecàniques.










           Alguns porten parròquies amb molts més habitants que la de Castalla, i al despedir-nos, en clau d'humor, els dic: “En campanes has eixit perdent, perquè són d'una grandària aproximada a la xicoteta de Castalla, i inclús algunes inferiors”.





lunes, 25 de julio de 2011

Jornada de portes obertes

 

 

 

  

 

 

                                              Antiga imatge de la Patona destruïda en 1936

 

         Dissabte que ve dia 30 a les 7.30 h. de la vesprada tindrà lloc en l'ermita de la Preciosísima Sang una jornada de portes obertes per a poder veure de primera mà les actuacions que s'estan duent a terme en el cameri de la Mare de  Déu  en la Ermita . 


 

                                                                         Anys 70

 

 

 

                                                                     Actualitat

          Sé que esta actuació no té res a veure en el que és este blog, però vull contribuir amb la meua modesta aportació per a des d'ací col·laborar amb Juan Antonio Mira (tècnic de patrimoni de Castalla)  i que siguen sabedores el màxim de persones possible, perquè considere que açò requerix un gran esforç tècnic i humà per a poder informar i que siguem coneixedors del valor del patrimoni que tenim, i per això pense que tots hem de col·laborar en la mesura de les nostres possibilitats.

 

 

                                                                  Anys 60

 

 

          Aprofite des d'ací per a felicitar a Juanan per la gran labor que està realitzant a favor del patrimoni de tots “els castelluts”,  i a continuació vos pose el seu enllaç i el seu comentari referent a este tema.

 

 

                                 
                                                   Actualitat


http://arepaccastalla.wordpress.com/


•Dissabte 30 juliol 2011 • 


          Des de fa un temps el bloc es troba, per diverses raons, molt tranquil. Però ara ha arribat el moment d’alterar eixa tranquil·litat amb unes bones notícies, relacionades amb l’església del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla, és a dir l’Ermita de la Sang.

          Com sabeu, des de fa dos mesos les pintures del cambril de la Mare de Déu estan en procés de restauració. Per a que totes les persones interessades puguen comprovar els resultats, conèixer de primera mà el procés d’actuació seguit, així com algunes pinzellades històriques d’aquesta emblemàtica construcció; la Regidoria de Patrimoni Cultural, mitjançant el Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla, organitzarà unes jornades de portes obertes. Aquestes tindran lloc el pròxim dissabte 30 i començaran a les 19:30 hores en el propi temple. Les places són limitades, així que vos anime a apuntar-vos en el telèfon del 669743440 o en el correu electrònic. patrimoniocultural@castalla.org.











           D’altra banda, cal assenyalar que la importància patrimonial de l’ermita ja ha sigut reconeguda per la administració autonòmica. El temple ja conta amb la seua pròpia fitxa, codi 03.27.053-032, dins de l’Inventari del Patrimoni Cultural Valencià, com a bé de rellevància local (BRL) amb la categoria de monument d’interès local -esta mateixa declaració i categoria és la que tenen el Convent de Sant Francesc de Paula i de l’Església Parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció. Aquest reconeixement també serveix per a enaltir la importància del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla on, de moment, ja hi ha dos béns d’interès cultural –el castell i les muralles de la vila-, i un bé de rellevància local –l’Ermita de la Sang.




                                                         Mare de Dèu i l'ermitá

 

viernes, 22 de julio de 2011

SANT JAUME







    



                 


           

          En este dia 25 de juliol es commemora Santiago Apòstol, Patró d'Espanya, encara que no en totes les comunitats es festiu, concretament la nostra, comunitat valenciana, és de les que és laborable, però des de l'any següent de la retirada d'esta festivitat del calendari laboral es va decidir a Castalla celebrar-la com a festa local, ja que ací té lloc un esdeveniment molt singular; és el dia en què se li oferixen les pròximes festes de moros i cristians a la Patrona la Santíssima Mare de Déu de la Soledad, denominant-se este dia popularment com “el dia de l'avís”.













          Tradicionalment a les 7 de la vesprada té lloc en l'ermita, l'acte d'oferiment de les festes a la Patrona i benedicció de les banderes, sent este l'acte central del dia, però este any, excepcionalment per trobar-se la Mare de Déu en la parròquia es realitzarà en esta. Durant el dia té lloc més actes com a desfiles, ballada de banderes , missa de comparses etc, sent els tocs per a esta celebració els següents:













                             Dia 24 de Juliol “Vespra”




Durant el dia, tocs propis de diumenge.
13.02 h. Volteig menor. (Quatre campanes)
21.02 h. Volteig menor.

















                            Dia 25 de Juliol “Sant Jaume”




08.01 h. Àngelus parròquia, ermita i convent.
08.02 h. Volteig menor parròquia.

10.01 h. 1r Toc a missa.
10.15 h. 2n Toc a missa.
10.16 h. Volteig mitjana i segona.
10.31 h.3 Toc a missa.


12.01 h. 1r Toc a missa.
12.15 h. 2n Toc a missa.
12.16 h. Volteig menor.
12.31 h.3 Toc a missa.

13.01 h. Àngelus parròquia, ermita i convent.
13.02 h. Volteig menor.


18.45 h. Volteig menuda i dejuni.
19.00 h. Volteig general.


21.01 h. Àngelus parròquia, ermita i convent.

















viernes, 1 de julio de 2011

EL BOUET DE LA SANG











            La festa de la “Preciosísima Sang del nostre Senyor Jesucrist” es celebra litúrgicament l'1 de juliol. Probablement per qüestions laborals, ací a Castalla, es va decidir el seu trasllat al primer dissabte de juliol. No hi ha documentació que acredite quan comença a celebrar-se ací,  però el més probable és que siga des de 1577, data en què l'arquebisbe de València, Sant Joan de Ribera, després de començar al culte la nova parròquia, va fundar la confraria amb  este nom i li va canviar la dedicació a la primitiva i anterior església, hui ermita, fins a este moment dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu, des de la seua consagració al cristianisme l'any 1245, denominant-se des d'eixe any 1577 i fins als nostres dies de la Puríssima Sang del nostre Senyor Jesucrist.







           Els fins d'esta nova confraria eren, a més de recaptar fons per al manteniment de l'antiga Església, el culte a la passió i les processons penitencials, demanar sufragis en èpoques de calamitats públiques, servitud caritativa a malalts i moribunds, acompanyar als soterrars dels confrares i dels pobres de solemnitat i altres obres de misericòrdia. En les actes de la confraria s'establia l'obligació de fer les processons de Setmana Santa, l'orde en què havia d'eixir les imatges i els gremis etc.










 
 
 
            El nom de “bouet de la sang” tot pareix indicar que prové perquè antigament en la placeta de l'ermita, en este dia, es soltava alguna vaqueta o algun “bouet”, sent este el nom amb què en l'actualitat es reconeix a esta festa.

 

 
 
 
             La forma concreta amb què es celebra esta festa tampoc hi ha documentació o almenys jo mai l'he aconseguit localitzar del perquè o des de quan es fa així, ja que en certa manera pot considerar-se que és un poc desconcertant, perquè este dia a les nou del matí acudixen els majordoms (portadors de la Imatge de la Patrona) a una casa particular, on s'arreplega una imatge del Xiquet Jesús  que és portada en andes des d'esta casa fins a la parròquia, lloc en què s'agrega el sacerdot a esta diguem “processó” i a continuació es puja a l'ermita on es celebra la Missa. Al finalitzar la mateixa es lligen els noms dels majordoms i consellers del següent any, que no són altres que els que portaran a la Patrona i el Sepulcre amb la Imatge del Crist jacent en el següent any en les processons de Setmana Santa, respectivament. Després de finalitzar la Missa es baixa pel carrer l'amargura i punta la penya fins a la parròquia, lloc en què ja es queda el sacerdot, seguint a continuació fins a la casa de Solita Soler on es guarda el Xiquet Jesús.



 
 
 
 
            Enguany, l'itinerari de la cercavila o processó serà diferent perquè al trobar-se la imatge de la Mare de Déu en la parròquia per la restauració del seu camerí, esta Missa no es celebrarà en l'ermita si no en l'Església parroquial.



 


 
 
 
             A continuació tots els majordoms amb  el seu president D. Idelfonso Verdú, la directiva i presidents de les diferents quadrilles junt amb les autoritats civils i religioses s'acudix al tradicional “esmorzaret”.








  


 
 
          Durant el dia es fan diferents cercaviles acompanyades per dolçaina i tamborí per tota la població, fins a les sis de la vesprada en què se celebra una festa per a xiquets amb les tradicionals carreres amb premis i regals.










 
            Antigament la forma en què es constituïa la llista dels majordoms era diferent de com es fa en l'actualitat, en les que són unes onze o dotze llistes d'amics d'entre 25 o 30 persones cada una, que van rodant successivament i traient les distintes imatges en les processons. Quan l'ermità, el dia de la festivitat de Sant Pere i Sant Pau, feia sonar el toc de l'alba, en la mateixa placeta de l'ermita obria una llista, i els primers a arribar a apuntar-se serien els anomenats el següent dia 1 de Juliol, com a majordoms o consellers, per això una persona que vulgera repetir majordomia tots els anys, simplement en que fora matiner podria aconseguir-ho.




 
           Els tocs per a esta festa són d'una forma molt senzilla, un parell de voltejos amb la campana xicoteta de la parròquia al voltant de les nou del matí i voltejos de la campana de l'ermita a l'entrada i eixida del Xiquet Jesús. Enguany tampoc es realitzaren d'esta manera perquè com he comentat abans, la Missa serà en la parròquia.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.