sábado, 4 de febrero de 2012

AVARIA EN “SANT ROC”






                

               Una de les utilitats d'este blog és deixar constància per al futur de les diferents anomalies, avaries  o incidències que les campanes i els seus mecanismes van tenint amb el pas dels anys, vaig ara a narrar el problema que va sorgir amb la campana segona de la parròquia “Sant Roc” -amb algo de retard per falta de temps-, perquè este va succeir en la vespra de la Inmaculada del 2011.





             En este dia els dos voltejos de vespra es van desenrotllar amb normalitat, però al finalitzar el de les 20.01 h. algo va succeir amb este motor disparant l'automàtic general de les campanes, l'endemà 8 de desembre vaig pujar per a revisar i intentar esbrinar de que podria tractar-se l'avaria, comprovant que estava tot correctament excepte la placa electrònica que hi ha junt  el motor que a pesar de tindre entrada de tensió no donava eixida a éste.





            Per a posar-nos en situació abans de res vull breument explicar com és el funcionament d'estos motors denominats “d'impulsos”  que es van instal·lar en la restauració duta a terme en el 2002 (si és possible enguany faré una entrada per a comptar els detalls d'eixa restauració) substituint als convencionals trifàsics, existents des de l'electrificació de 1964.





             Estos nous motors, en la part posterior d'ells, on generalment porten l'hèlice per a la seua refrigeració, en compte d'esta porten una placa electrònica en què entre altres molts components porta un variador de freqüència per a poder ajustar la velocitat que es desitja i un encoder  (o conta voltes) per a poder saber ésta en cada moment en què posició té la campana.





             Açò és així perquè la rotació del motor no és constant sinó que simula el que realment faria un campaner portant la campana a mà i donant les diferents estirades amb la corda, invertint el sentit de gir cada període de temps i frenada final perquè no quede lliure en la parada (tot això ajustable i programable) com més es percep és en l'arrancada per al volteig, podent comprovar la diferència entre les campanes de la parròquia i les del convent i l'ermita.





            Estes plaques electròniques en compte de tindre fusibles per a la seua protecció, tenen unes peces semblants a resistències que uns denominen “varistors” i altres “termostors” sent estes les que es van fondre en la campana segona en eixe dia 7 de desembre.





              El dissabte 10 de desembre vaig desmuntar la placa electrònica i me'n vaig anar a la botiga del meu cunyat “Electrodomestics Miguel Ángel” a Onil, per a veure si ell podia aconseguir-me les peces danyades perquè el dia de Nadal estiguera esta campana en perfecte estat. El dissabte 17 reparem la placa, seguidament la vaig muntar en el seu lloc realitzant-li a continuació un llarg volteig (això sí amb el batall lligat perquè no sonara) comprovant que va realitzar l'arrancada, volteig, inversions i frenada amb total normalitat, quedant en perfecte estat per al següent Nadal.










.

2 comentarios:

  1. El dimecres de cendra hi ha algun toc especial ? i si es aixi vas a posar-lo ?

    ResponderEliminar
  2. L'única cosa que hi ha d'especial és que a més de la missa de la parròquia de les 19.30 h. hi ha una en el convent a les 18.00 h. però lògicament sense voltejos de campanes per ser el primer dia de quaresma "un dia d'austeritat"

    ResponderEliminar