sábado, 10 de marzo de 2012

TOCS DE SANT JOSEP

















                            Imatge de S. Josep de la Parroquia de Castalla





Festes:



Març 19: Sant Josep    "espòs de la Mare de Déu"
Maig 1: Sant Josep  "obrer "
Diumenge després de Nadal:   La Sagrada Família







                                                         
                                                                    
                                                           Capella anys 50


                     Sant Josep és cap de la Sagrada Família. L'home en qui Déu va confiar els seus més valuosos tresors. Espòs de María Santíssima, pare virginal de Jesús.








L'Arquebisbe de València veient la imatge després de guanyar l'escultor un primer premi en una exposició




                     El papa Pius IX va anomenar Sant Josep, en 1847, patró de l'Església universal. Si la festa, 19 de març, cau en Setmana Santa, s'anticipa al primer dissabte anterior a ella. Esta festivitat, que ja existia en nombrosos llocs, es va fixar en esta data durant el segle XV i després es va estendre a tota l'Església com a festa de precepte en 1621.També es celebra el día del seminari, per ser patró dels seminaristes, i es conmemora com a día del pare.









                                          Imatge de S. Josep del convent







                     La paternitat de Sant Josep aconseguix no sols a Jesús sinó a la mateixa Església, que continua en la terra la missió salvadora de Crist. El papa Joan XXIII va incorporar el seu nom al Cànon Romà, perquè tots els cristians -en el moment en què Crist es fa present en l'altar- venerem la seua memòria.






































                                   Imatge de S. Josep del convent


              En la parroquia de Castalla hi ha una  capella dedicada a Sant Josep des del dia 3 de setembre de 1948, en el que D. Antonio Rodilla, per delegació del Sr. Arquebisbe D. Marcelino Olaechea, va consagrar el seu altar i va dedicar la seua capella. No hi ha constància que abans de la destrucció de 1936 haguera capella dedicada a Sant Josep en esta església (d'altra banda prou estrany) però sí que hi ha constància que hi havia a manera d'una xicoteta confraria que s'encarregava de formalitzar la festa inclosa la seua processó (Segle XVIII). No seria d'estranyar que la imatge que es processionaba  fóra la que en l'actualitat hi ha en el convent i que anteriorment pertanyia a la família Soler, el descendent  de la qual Juan Francisco Soler la va regalar a Manuel Leal, el que després d'un riguros estudi sobre la imatge la va donar a la parròquia, amb la condició que estiguera exposta al cult públic en un lloc digne. D. Salvadors Valls va creure convenient que la seua col·locació fóra en l'església del convent per no haver en esta cap imatge de Sant Josep. 













                                            Capella en la actualitat






                 Esta festa tan arrelada en tot el món, és una llàstima que ací a Espanya no se celebre en totes les comunitats per igual, encara que sí que es celebra en la nostra, comunitat valenciana, i per això en el nostre poble, Castalla. Com no podia ser d'una altra manera esta festivitat de precepte les campanes ho tenen que anunciar i els tocs seran els següents:


Dia 18 de març Vespra

Durant el dia tocs propis de diumenge.

A les 13.02h. I a les 20.02 h. Volteig menor convent i parròquia.

Dia 19 de març Sant Josep

08.00 h. Àngelus en l'ermita.
08.31 h. Àngelus parròquia i convent.
08.32 h. 1r Toc a missa parròquia.
08.33 h. Volteig menor parròquia.
08.33 h. Volteig 2 campanes xicotetes convent.
08.45 h. 2n Toc a missa parròquia.
09.01 h. 3r Toc a missa parròquia.

10.01 h. 1r Toc a missa parròquia.
10.15 h. 2n Toc a missa parròquia.
10.16 h. Volteig campanes mitjana i segona parròquia.
10.31 h. 3r Toc a missa parròquia.

11.31 h. 1r Toc a missa parròquia.
11.45 h. 2n Toc a missa parròquia.
11.46 h. Volteig mitjana i segona parròquia.
12.01 h. 3r Toc a missa parròquia.

13.01 h. Àngelus parròquia, ermita i convent.
13.02 h. Volteig menor parròquia i convent.

20.01 h. Àngelus parròquia, convent i ermita.


5 comentarios:

  1. Perque en la missa de les 9 del.dia de S. Josep es toquen els tocs en la parroquia i el volteig del segon toc es al convent ?

    ResponderEliminar
  2. Si et fixes bé el volteig del convent no és al 2n toc sinó que és el volteig de l'alba, i com el toc de l'alba té prioritat sobre els tocs, quan coincidix el volteig de l'alba amb el 1r toc no n'hi ha en el segon, de totes maneres el volteig del convent hauria de ser també menor o general però es realitza a dos campanes xicotetes i en molt curt espai de temps per a no molestar tan matí els veïns perquè hi ha vivendes que estan a a penes dos metres de les campanes.
    Salutacions

    ResponderEliminar
  3. Ok gracies. Y una altra cosa : mhe fixat en que en les fotos d' aquest blog i les de la pagina campaners. Com la campana major presenta una polea o roda diferent , amb els dibuixos que fan els ferros de distinta forma , a que es deu ?? Gracies

    ResponderEliminar
  4. I una altra pregunta : tens alguna foto de la campana mitjana amb truja de ferro feta desde dins del campanar , com les de la pagina campaners.com , que ixen les altres 4 amb el jou de ferro ? Es que no n'he vist cap. Graciies. Salutacions

    ResponderEliminar
  5. El que la corriola siga diferent és degut al fet que vaim tindre substituir-la ja que al motor li costava moltíssim l'arrancada d'esta campana i donava molts problemes, per això es va substituir per una de major diàmetre. Quant a la teua segona pregunta et dic que no hi ha moltes fotos amb la campana mitjana en la truja de ferro des de dins del campanar ja que quan estos van vindre per a fer l'inventari ja portava uns anys retirada, si et fixes en algunes que pose són tretes de vídeos.
    Salutacions

    ResponderEliminar