sábado, 17 de mayo de 2014

ESTARÀ PER A FESTES?



               Aquesta podríem dir que és la pregunta del milió; la pregunta que la majoria dels habitants de Castalla es fa de si per a les pròximes festes patronals de moros i cristians estaran finalitzades les obres del temple parroquial.




            La majoria de membres de la comissió d'obres tenen prou clara la resposta a aquesta pregunta, i és que encara que va a venir molt just en el temps, sí que podrà inaugurar-se per a les esmentades festes. Uns altres, incloent-me jo, ho veiem més difícil; primer perquè és molt el treball que queda per realitzar, sense desestimar el temps de neteja per la gran quantitat de pols acumulada en tots els sortints i ressalts, així com en el muntatge de la bancada, llums, imatges etc.











                És cert que també a data d'avui, l'evolució de l'obra es nota dia a dia, per haver-se conclòs ja l'extracció d'enderrocs, sent ni més ni menys que 46 contenidors replets d'enderrocs els extrets, quantitat per a mi inimaginable que en la neteja dels anys 40 poguera ser tan gran quantitat d'enderroc l'acumulat després de l'incendi de 1936.








              El que són les criptes, com ja vaig narrar en l'entrada anterior, s'ha extret tot l'enderroc fins a arribar al que són els esquelets dels difunts, abocant després una capa de 10 cm. d'arena sobre aquests (per ordre de Consellería) i mantenint-se els registres de cadascuna d'elles amb arquetes metàl·liques. També es té previst deixar-les totes registrades para quan es vulga es puga accedir, així com realitzar-li uns petits forats sobre cada registre per a evitar en el futur es torne a condensar humitat.









                En la meua modesta opinió, l'extracció per excel·lència s'ha realitzat en la cambra de les andes, sent aquest un preciós local situat baix la sagristia de 4 metres d'altura i de les mateixes dimensions que aquesta. Disposa de dos escales d'accés, una de servei i estreta d'uns 80 cm. seguint la baixant del museu i una altra més ampla i funcional de 1’60 m. aproximadament que donava a la mateixa capella de Sant Tomás, descobrint en obrir-la el que explicaven els nostres majors; que un altar abatible situat en aquesta capella servia com a porta per a la escala, sent per ací per on es baixaven les andes processionals i objectes de gran volum.




                  



                Aquesta escala, com els graons eren de gran altura per a en poc espai cobrir els 4 m. d'altura i sense valor per ser de algeps, està previst per l'arquitecte reformar-la per a fer-la més còmoda i accessible. També està previst obrir el finestral tapiat amb pedres i algeps en els anys 40 per a replenar aquest habitacle de l'enderroc existent en l'església.










.

No hay comentarios:

Publicar un comentario