domingo, 28 de septiembre de 2014

EL QUADRE MÉS GRAN DE CASTALLA




             Probablement siga així, perquè per les seues dimensions 3.27 m. x 2.16 m. dubte que hi haja un altre quadre d'una sola peça de major o igual grandària en tota la població. El quadre al que em referisc és obra de l'artista local Jaume Esteve Ferrándiz sobre la patrona de la localitat  Nostra Senyora de la Soledat Gloriosa, que es va beneir ahir dissabte 27 de setembre en concloure la Missa de les vuit de la vesprada en el convent.








          Al marge de la grandària, el llenç en si és una autèntica obra d'art, on es pot apreciar com l'artista s'ha recreat plasmant en ell fins al més mínim detall referent a la imatge de la Mare de Déu i la seua indumentària.









          El mantell que llueix en aquesta escena és el denominat “de festes” de 1855, que només porta els quatre dies de festes patronals de moros i cristians de l'1 al 4 de setembre, i que va ser regalat per a la Mare de Déu precisament per un frare mínim d'aquest mateix convent. Tots els que hem vist aquest mantell molt d'a prop hem pogut comprovar com en aquesta obra pictòrica ha sigut reflectit molt fidelment, fins al punt que cada detall del brodat ha sigut pintat tal qual és i sense la més mínima deformació.









           També és de fidelitat absoluta els detalls de la corona i imatge de la Mare de Déu, trobant-se aquesta sobre un núvol amb quatre àngels d'una realitat sorprenent. Aquesta imatge es troba reflectida sobre un cel blau, que li dóna al quadre una gran lluminositat i alegria a l'església del convent. El marc va ser realitzat per l'empresa de marqueteria Arias, però per la seua  grandària, van delegar aquests en un fuster de la població, Vicente Torres, realitzant-ho i emmarcant-se en la seua pròpia fusteria.







          Segons paraules del propi artista Jaume, que es troba estudiant belles arts a València, ha tardat tres anys a concloure aquesta obra, pintant-ho generalment durant els seus períodes de vacances.




          El quadre va ser col·locat en el convent el dijous 25 de setembre en el creuer de l'església, al costat de la imatge de San Joseph i davant la mateixa porta de l'entrada a la capella del Santíssim, va ser cobert amb una tela perquè quedara ocult fins al moment de la seua benedicció i inauguració, que com he esmentat es va realitzar dissabte passat 27 de setembre en concloure la missa de les vuit de la vesprada, en un emotiu acte en el qual primerament va prendre la paraula el propi artista, explicant els motius del quadre i de la seua donació, per a a continuació procedir el rector D. Salvador Valls a la seua benedicció, moment en el qual va ser descobert el llenç pel seu creador i el sagristà del convent Víctor Manuel García Pagan. 





           Seguidament tota la comunitat allí congregada va entonar per primera vegada davant aquesta imatge l'himne de la patrona, el “Déu Vós Salve”, unint-se en aquest precís moment, i com no podia ser d'una altra manera, un volteig general de campanes.







No hay comentarios:

Publicar un comentario